Assalamualaikum...
Entry kali ni sy nk share 1 resepi ringkas! Mudah! Senang!..
Nak kata sy ni pandai memasak..tidak la..ckup je la..apa yg suami dan anak² nk makan sy blh buatkan...
Tu pon..tengok pd kerajinan daku la...hahaaha..
Ada mood baru masak².. kalau tk kat luar jgk akhirnya...
Meatballs ni suami x pernah lg makan... yg mcm gmbr kt IKEA... jakun sungguh kami...IKEA pon kami xpernah pergi.... kekeke
Ok ni resepi yg dijanjikn..
~Meatballs Ala-ala IKEA~
Bahan² utk Meatball
1) 1 paket daging cincang.. ( sy guna jenama Ramly)
2) 1 bj bwg besar... cincang halus
3) ½ sudu kecil garam
4) 1 sudu kecil lada sulah..
5) 2 bj telur ayam
6) 1/2 cawan serbuk roti
7) 2@3 titis myk..utk bg x melekat kt tgn je pon...
- gaul kesemua bahan tu..gaul biar sebati..
- gentel bulat².. ikut suka hati korang nk besar mna..
- susun kt tray dan bakar selama 40 minit dgn suhu 200°c.
- dah masak boleh hidangkn...
utk gravy @ kuah sos lada hitam
1) 3 ulas bwg putih* tumbuk halus
2) 2@3 sudu lada hitam..* tumbuk halus
3) 1 cwn air.. yg ni agak2 sendiri la..byk mna nk buat kuahnya..
4) 2 sudu sos tiram
5) 2 sudu sos tomato
6) 3 sudu tepung gandum * bancuh utk pekatkn kuah..
7) gula & garam seckup rasa..
- masukkan kesemua bahan tersebut kecuali tepung gandum yg di bancuh..
- masak smpai mendidih..
- baru masukkan tepung gandum yg dibancuh td...
- masak kuah sehingga pekat...
* utk dapatkn sos lada hitam yg smooth..xde nmpk biji2 lada hitam tu..lps masak sos..sejukkn dn kemudian blend semula.. jd sos lada hitam nmpk cntik je...( sy x buat pon..sb nk makan cpt)..hihi..
### bila dah siap..susun meatballs dlm pinggan, curahkn sos lada hitam atasnya...dan letak la sedikit jem Strawberi ke Bluebery ke apa ke..jnji jem yg berasaskn buah..jgn letak kaya sudah...pitam mak nanti!!
No comments:
Post a Comment